X

Kinematografi Osijek


Kinematografi Osijek d.d. su trgovačko društvo registrirano u Osijeku koje se bavi kino prikazivačkom djelatnošću. (nac. klasifikacija djelatnosti 92.130). Društvo raspolaže s dvije atraktivne zgrade- kinom Urania i kinom Europa, obje zaštićene kao spomenici kulture s dugom povješću i tradicijom prikazivanja filmova.

Prva kinematografska predstava u novoizgrađenom gornjogradskom Urania kinu prikazana je 19. rujna 1912. godine. od 25. prosinca 1920. djeluje, uz gornjogradsko kino “Urania” i kinematograf Slavija d. d. u novosagrađenoj kino – kazališnoj zgradi u Donjem gradu u današnjoj Cvjetkovoj ulici u kojoj su prikazivani filmovi neprekidno do 1990. godine kada je zgrada zatvorena i bez namjene je sve do današnjih dana.

Nedugo od otvaranja donjogradskog kina osnovano je u Retfali, tada samostalnoj općini nedaleko od Osijeka, otvoreno je u današnjoj Strossmayerovoj ulici gdje je Škaro-auto-skuter centar, novo tonkino “Apolo”, koje je krajem prosinca 1941. promijenilo ime u “Narodno kino” i pod tim imenom djelovalo također do 1990. godine. Braća Fleissig su 1939. otvorila novi kinematograf pod imenom “Korzo”, današnje kino “Europa” u kojem je prva predstava prikazana 14. kolovoza 1940. godine. U tom je razdoblju djelovalo još jedno gornjogradsko kino “Royal Biografy” u Šamačkoj ulici (potonje kino Zvečevo.)

Nakon završetka Drugoga svjetskoga rata osnovano je 24. listopada 1946. Gradsko kinematografsko poduzeće “Prosvjeta”. Sastojalo se prvotno od dva kinematografa – “Royal Biografy”, koje je preimenovano u kino “Zvečevo” i kinematograf “Korzo”, tj. preimenovan u “Crvena zvijezda”. Priključenjem općine Retfale gradu Osijeku odlukom Narodnog odbora od 5. prosinca 1947. kinematografsko poduzeće “Prosvjeta” preuzelo je retfalačko kino “Narodni”, a prijeratno gornjogradsko kino “Urania”, tada već “Papuk”, priključeno je “Prosvjeti” 27. travnja 1951. godine.

Gotovo istodobno konfisciran je i donjogradski kinematograf “Slavija” i uključen u poduzeće, koje je djelovalo do 1995. kada mijenja naziv u Osječki kinematografi d.o.o. i do danas djeluju sa dva gornjogradska kinemotagrafa “Urania” (prijašnji Papuk) i “Europa” (prijašnja Crvena zvijezda).

Uz navedene kinematografe od 6. veljače 1958. u Domu JNA (današnjem Domu Hrvatske vojske u Ulici Kralja Zvonimira) otvorena je nova, još jedna osječka, kino-dvorana. Istodobno su filmovi prikazivani i u kino-dvorani Radničkog doma.

Prestankom agresije na Osijek, obnovljene su kino dvorane “Europa” i “Urania” a njihovim ponovnim otvaranjem poduzeće počinje ostvarivati prihod. Prodajom zgrada preostalih, devastiranih objekata poduzeća podmiruju se obveze poduzeća, obustavlja stečajni postupak, a poduzeće preoblikuje u Kinematografe Osijek d.d. i kao takovo funkcionira i danas. Kinematografi Osijek član su prestižne europske kinoprikazivačke grupacije EUROPA CINEMAS i kao takvi imaju otvoren pristup programima EU – MEDIA, odnosno EURIMAGES.

Adrese:
Šetalište Kardinala Franje Šepera 8
Telefon: 031 203  011
teleFaks: 031 205 507

KINO EUROPA
Šetalište P. Preradovića 2
Telefon: 031 205 484

KINO URANIA
Šetalište V. Hengla 1
Telefon: 031  211 560

Web stranica:
www.kinematografi-osijek.hr