X

Dječje kazalište


Dječje kazalište Branka Mihaljevića službeno je s radom započelo 8. lipnja 1950. godine izvedbom prve premijere Pionirskoga kazališta u Osijeku – „Spašeno svjetlo“ koju je režirao Ivan Marton. Godinu dana kasnije amatersko kazalište, u čijim su predstavama igrala djeca, dobiva svoju dvoranu u tadašnjem donjogradskom Domu kulture, u kojoj i danas predstavama uveseljavaju male i velike. Žarka nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu ostvarila su se 1958. godine kada se kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište „Ognjen Prica”.

Dječje kazalište u Osijeku iznimno je ponosno što je sudjelovalo na Prvom međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Prvu lutkarsku predstavu postavlja na scenu 1962. godine, a 1977. postaje ponosnim domaćinom Susreta lutkara Hrvatske.

Povijest upisuje uspješnice poput predstave „Zeko, Zriko i Janje“ Branka Mihaljevića, a u režiji Ivana Baloga, koja je postala simbolom Kazališta. Jedno od zlatnih razdoblja teatra bio je kraj 70-ih i prva polovica 80-ih s kultnom predstavom „Postolar i vrag“, koju je na scenu postavio redatelj Borislav Mrkšić. Predstava je osvojila brojne nagrade i priznanja na svim festivalima u zemlji i inozemstvu. No, zlatnima se mogu prozvati i posljednjih 15 godina Dječjega kazališta. U ljeto 1992. godine nastao je „Botafogo“ zajedničkim autorskim snagama redatelja Zvonka Festinija, likovnjaka Branka Stojakovića i glazbenika Igora Savina. Potom „Blago babe Mrzulje“ koja je 1994. godine dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za najbolju predstavu za djecu i mlade.

Najuglednije nagrade dobila je predstava u režiji Dubravke i Marina Carića „Djevojčica sa žigicama“. Iako je nastala prije puno godina, još je uvijek aktualna, Kazalište je s njom gostovalo i u Kini na Dječjoj svjetskoj izložbi u sklopu koje je održan Međunarodni lutkarski festival. Iste godine sudjelovali su i na Festivalu dramskih kazališta za djecu s predstavom „Kresivo”, koje je otvorilo festival pred prepunim oduševljenim gledalištem, a kući se vraćaju sa Zlatnom medaljom za iznimno umjetničko ostvarenje.

Adresa:
Trg bana Josipa Jelačića 19
HR-31000 Osijek

Kontakt telefon:
031 501-485
031 501-488, fax

Web stranica:
www.djecje-kazaliste.hr