X

HNK Osijek


Kazališna tradicija u Osijeku počela je još davne 1735. godine kada je u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji održana prva kazališna predstava na latinskom jeziku. Istinski i organizirani kazališni život počinje 7. prosinca 1907. godine, kada je osnovano Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. 31. prosinca 1866. godine otvorena je prva kazališno projektirana zgrada u Osijeku kojoj se HNK i danas nalazi. Projektirao ju je Karlo Klausner, a odlikuje se elementima historicizma s dodatnim elementima maurske arhitekture. Gledalište koje ima oblik potkove, izgrađeno u tri razine, u tradiciji je talijanskih i austrijskih kazališnih dvorana.

U proljeće 1907. osnovano je „Društvo za osnutak stalnog hrvatskog kazališta” s Radoslavom Bačićem na čelu. Društvo su svesrdno podržali brojni gradski političari i utjecajni pojedinci, te je ono uspjelo pridobiti kazališnoga stručnjaka Nikolu Andrića koji naposljetku dolazi u Osijek i postaje prvi intendant Hrvatskog kazališta u Osijeku. Tamo se prihvaća mukotrpnog posla okupljanja ansambla koji jedno vrijeme provodi u Varaždinu i Karlovcu, a tek koncem 1907. za stalno se vraća u Osijek. Iste godine, 7. prosinca izvodi se program kojim se obilježava početak djelovanja HNK-a u Osijeku. Program je sačinjavao kolaž prigodnica: uvertira iz Gundulićeve Dubravke, Slava preporoditeljima Milana Ogrizovića, te prvi čin Smetanine Prodane nevjeste.

Zgrada HNK-a bila je nekoliko puta obnavljana i dorađivana, a mjesec i pol prije proslave 125. godišnjice postojanja, zgrada je 27. studenog 1985. svečano otvorena nakon temeljne restauracije 1985. godine. Za vrijeme Domovinskog rata 1991. godine zgrada je teško oštećena i zapaljena u bombardiranju agresorske JNA, no kazalište je obnovljeno već 1994. godine. Svečano otvorenje kazališta održano je 27. prosinca iste godine, a na otvorenju je nazočio i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Uz godišnji repertoar od petnaestak stalnih naslova, kazalište organizira Dane otvorenoga kazališta, Krležine dane, izvodi Novogodišnje koncerte, Lipanjske operne noći, te aktivno doprinosi iz godine u godinu sve bogatijem programu Osječkog ljeta kulture.

Adresa:
p.p.91
Županijska 9
31000 Osijek

Kontakt telefon:
031  220-700
031  220-734, fax

Web stranica:
www.hnk-osijek.hr

Radno vrijeme blagajne:
Radnim danom od 09:00 do 13:00h te sat vremena prije početka predstave
Subotom od 09:00 do 12:00h i sat vremena prije početka predstave
Nedjeljom blagajna ne radi.