X

Akademija za umjetnost i kulturu


Umjetnička je akademija u Osijeku jedna od novih znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ustrojava i izvodi sveučilišne umjetničke studije te razvija vrhunsko umjetničko stvaralaštvo i znanstvenoistraživačku djelatnost u polju umjetnosti. Osnovana je u listopadu 2004. godine kada se postojeća Katedra za glazbenu kulturu pri Filozofskom fakultetu u Osijeku, izdvojila iz svoje matične ustanove te se s novosnovanim studijima Klavira, Pjevanja, Glume i lutkarstva te Likovne kulture spojila u novu samostalnu ustanovu.

Od akademske 2005./2006. godine studijski programi se provode u skladu s odredbama Bolonjskog procesa na sva tri odsjeka Umjetničke akademije: Odsjeku za glazbenu umjetnost, Odsjeku za likovnu umjetnost, te Odsjeku za kazališnu umjetnost. U listopadu 2005. Umjetnička akademija se useljava u vlastite prostore u zgradama bivše vojarne, a na prostoru studentskog kampusa.

Umjetnička akademija doprinosi kulturnom i umjetničkom životu grada Osijeka organizirajući različita kulturno-umjetnička događanja kroz svoj znanstveno-obrazovni rad te znanstveno-umjetničke projekte. Najznačajniji projekt je organizacija međunarodnog festivala pod nazivom Dionizijev festival – međuprostori kazališne igre koji za cilj ima izlaženje kazališnog medija iz zatvorenog akademskog prostora, povezivanje ove regije s ostalim regijama Europe, pružanje prilike mladim ljudima da upoznaju rad drugih akademija, te da se prezentiraju javnosti.

Umjetnička akademija također sudjeluje na Festivalu znanosti sa svojim bogatim programom u koji su uključeni studenti sa sva tri odsjeka Akademije. Isto tako svake godine u njihovoj organizaciji održava se Završna izložba svih studenata preddiplomskog i diplomskog studija Likovne kulture.

Umjetnička akademija prošle je godine promijenila naziv u Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a ustanovi je pripojen i Odsjek za kulturu, medije i menadžment, odnosno bivši Odjel za kulturologiju.

Da se na Akademiji za umjetnost i kulturu pridaje velika važnost kvaliteti nastave dokazuju i izvrsni uspjesi njezinih studenata. Sudjelovanje na domaćim i inozemnim međunarodnim festivalima kazališne umjetnosti, osvojene nagrade i priznanja za ostvaren umjetnički rad, te brojne uloge u predstavama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku dovoljno govore o izvrsnosti studenata Glume i lutkarstva. Studenti Odsjeka za glazbenu umjetnost ostvarili su zapažene nastupe sudjelovanjem u sklopu Koncertnog ciklusu grada te na Osječkom ljetu mladih, a studenti Likovne kulture redovito sudjeluju u raznim likovnim kolonijama diljem Hrvatske.

Više o upisima i samoj Akademiji za umjetnost i kulturu možete doznati na njezinim mrežnim stranicama na adresi www.uaos.unios.hr.