X

Muzej Slavonije Osijek


Muzej Slavonije jedan je od najstarijih i najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj. Njegovi temelji vuku korijene iz 1877. kada je osnovan pod nazivom „Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka“, a tu prije svega valja zahvaliti veletrgovcu i kolekcionaru starina Franji Sedlakoviću koji je donirao bogate zbirke novca, oružja i medalja.

Muzej ima gotovo 400.000 registriranih predmeta raspoređenih u 100-tinjak zbirki. Devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki, (s Prapovijesnim, Antičkim, te Odjelom seobe naroda i srednjeg vijeka), Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzealnih tiskopisa te Hemeroteka, uz preparatorske radionice i upravno-administrativnu službu djeluju danas na tri lokacije u osječkoj Tvrđi – Trgu Sv. Trojstva 5 i 6, Trgu V. Lisinskog te u Bösendorferovoj ulici 2.

Aktivnost Muzeja ostvaruje se kroz redovitu i programsku djelatnost: prikupljanje, pohranu i obradu baštinske građe te kroz izložbenu i izdavačku djelatnost – koja je iznjedrila brojne kvalitetne izložbene projekte. Svaku od ovih izložaba prati i kvalitetan stručni katalog, koji uz redovito izlaženje muzejskog glasila, Osječkog zbornika, upotpunjuje izdavačku djelatnost Muzeja Slavonije.

Kao jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj odigrao je ključnu ulogu u prikupljanju i zaštiti kulturne baštine grada Osijeka i gotovo cijele regije Slavonije i Baranje. Kao najstarija kulturna institucija u gradu Osijeku, Muzej nastoji postati i ostati kulturno ishodište Osijeka i Slavonije koji će nacionalnu baštinu dostojno sačuvati i prezentirati i izvan granica naše domovine.

Ravnatelj: Denis Detling, viši muzejski pedagog

Adresa:
Trg Sv. Trojstva 6
31000 Osijek

Kontakt:
Tel: 031 250 731

eMail: mso@mso.hr

Web Stranica:
http://www.mso.hr

Radno vrijeme:

Radno vrijeme za posjetitelje
Utorak – subota: 10 – 18 sati

Radno vrijeme za stranke
Utorak – petak: 10 – 13 sati

Muzej je zatvoren za posjete ponedjeljkom, nedjeljom, praznicima i blagdanima.
Ponedjeljkom i nedjeljom posjet je moguć uz prethodni dogovor i najavu.