X
festival_secesije_osijek

Festival secesije u Osijeku

Izložbe, koncerti, predstave, predavanja, radionice, projekcije i stručna vodstva kojima se odaje počast bogatoj tradiciji secesije


Raznovrstan program očekuje sve posjetitelje Festivala secesije Osijek, koji se u najljepšim dijelovima grada na Dravi održava od 13. do 16. prosinca. Riječ je o festivalu koji s fokusom na specifičnom stilskom pravcu približava arhitekturu i dizajn, umjetnost i kulturnu baštinu, te život i svakodnevicu jednog vremena koje je ostavilo neizbrisiv trag na ovim prostorima. Secesija je utjecala na izgled i cjelokupan identitet grada Osijeka, koji sada, kako bi propisno odao počast ovom umjetničkom pravcu, organizira izložbe, koncerte, predstave, predavanja, radionice, projekcije i stručna vodstva po secesijskim ulicama i objektima.

Otvorenje na otvorenom

Tako će od Sakuntala parka, preko zgrada Kina Urania i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, kroz prostranu Europsku aveniju, pa sve do Muzeja Slavonije i novootvorene Stare pekare u Tvrđi, svaki posjetitelj Festivala secesije pronaći ponešto za sebe.

Otvorenje festivala održat će se u paviljonu Sakuntala parka uz prigodnu glazbenu točku, nakon koje će se posjetitelji ugrijati na izložbi pohvaljenih i nagrađenih fotografija s fotonatječaja projekta SOS secesija – secesija Osijeka i Subotice, koja će se održati u prostorijama GISKO-a. Nedugo zatim, radovi osječkih fotografa, Domagoja i Marina Topića, bit će postavljeni u Sakuntala parku, gdje će svi posjetitelji imati priliku prošetati kroz prikaze secesije Osijeka i Subotice, nakon čega ih u obližnjem Kinu Urania čeka arhitektica Danijela Lovoković, koja će na interaktivnom predavanju predstaviti primjere dobre prakse prenamjene secesijskih prostorija i objekata. Po završetku predavanja, Kino Urania će postati i svojevrstan vremeplov, jer će u sklopu programa „Film u vrijeme secesije“ biti prikazani nijemi filmovi koji su obilježili početak same kinematografije na prijelazu stoljeća.

Sadržajna subota, opuštena nedjelja i zatvaranje u Staroj pekari

Subota će biti najsadržajniji dan osječkog Festivala secesije, jer već u prijepodnevnim satima počinje radionica o novom pristupu interpretacije baštine, koju će u Kafanici Osijek u Tvrđi voditi Jesenka Ricl, predsjednica Crocultoura – Hrvatskog društva kulturnog turizma, inače i članica Europske organizacije za interpretaciju baštine (Interpret Europe). Istovremeno će u Muzeju Slavonije akademska slikarica Slobodanka Griva Šokac polaznicima svoje radionice približiti osnove dizajna secesijskog nakita, kojemu će oni potom dati i vlastiti potpis.

Od Sakuntala parka kroz Europsku aveniju – tako će izgledati subotnja secesijska šetnja s osječkim povjesničarom umjetnosti, Grgurom Markom Ivankovićem, koji će zanimljivim pričama posjetitelje festivala uvući u doba secesije, dok će im već u poslijepodnevnim satima sopranistice Anja Papa i Iva Herman, u pratnji Ante Blaževića na klaviru, približiti glazbu secesijskih salona u zapanjujućoj dvorani Odvjetničkog  zbora u Osijeku, u kojoj će se začuti melodije velikana poput Dore Pejačević, Franza Liszta i Vincenza Bellinija. Nakon koncerta, duh secesije će još jednom oživjeti u Muzeju Slavonije, kroz izložbu „Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor“, gdje će kustosica Andreja Šimičić, predstaviti bogati fundus Muzeja grada Splita. Subotnju večer će naposljetku zaokružiti osječka glumica Mira Perić, koja će u GISKO-u izvesti svoju autorsku dramu „Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.“, čija je radnja smještena upravo u vremenu secesije.

Nedjeljno prijepodne će biti rezervirano za ambijentalnu predstavu „Tri točke“, koja će Osječanima i njihovim gostima duž Europske avenije u dva navrata predstaviti povijesne detalje utkane u živote poznatih osječkih obitelji Povischil, Hengl i Sauter, koje je u zanimljivom scenariju objedinila autorica Nikolina Baškarad.

Naposljetku, finalnog dana festivala, antikvari Zoran i Bojan Balaban će u Secesijskog sobi Stare pekare održati predavanje o osječkom nasljeđu secesije, na kojemu će sudionike upoznati s interijerom secesijske arhitekture i poviješću pojedinih secesijskih predmeta i njihovih poznatih vlasnika. Upravo će se u Staroj pekari potom održati i zatvaranje festivala, nakon kojega će osnaženi duh secesije nastaviti oblikovati osječku svakodnevicu.