X
Otvorenje-Secesijske-sobe-kulturaosijek

Završio Festival secesije Osijek

Novootvorena Secesijska soba u Staroj pekari upotpunit će specijaliziranu turističku rutu


Kako secesiju u Osijeku ne čini samo arhitektura u Europskoj aveniji, dokazao je posljednji dan Festivala secesije u sklopu kojega je svečano otvoren memorijalni izložbeni prostor koji obiluje ukrasnim i uporabnim predmetima, kao i namještajem starim više od stoljeća.

Riječ je o Secesijskoj sobi koja je pronašla svoje mjesto u Staroj pekari barokne Tvrđe, čime je postala dostupna svim zaljubljenicima u ovaj stilski pravac, kao i zainteresiranim turistima.

Secesijsku sobu je pred mnoštvom sugrađana i predstavnika Grada Osijeka otvorio osječki restaurator i kolekcionar Zoran Balaban, koji je uz nekoliko stručnjaka i autor cjelokupnog postava.

Neizbrisiv trag secesije seže i do Tvrđe

“Festivalom secesije i otvorenjem Secesijske sobe ušli smo u posljednju fazu aktivnosti u sklopu dvogodišnjeg projekta S.O.S – Turistička ruta Secesija Osijek-Subotica. Cilj projekta bio je kreirati i popularizirati bogatu baštinu u gradu Osijeku kroz novu turističku rutu, kojoj se sada naziru obrisi. Riječ je o Sakuntala parku, secesijskom nizu zgrada Europske avenije, secesijskom zdencu, pa i Radićevoj ulici koja ima nekoliko secesijskih primjeraka”, rekao je uoči otvorenja Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

Međutim, dodaje kako secesijska baština nisu samo zgrade, već i namještaj i nakit te razni ukrasni i uporabni predmeti iz toga razdoblja, koje je kod nas trajalo relativno kratko, ali je ostalo neizbrisiv trag. Pojasnio je i kako će se specijalizirana turistička ruta od sada protezati i do Tvrđe.

Stogodišnji regali, kredenci, ogledala, naslonjači, vaze, zdjele i pribori za jelo

“Uglavnom je riječ o predmetima iz privatnih zbirki osječkih obitelji, koji su godinama skupljani i restaurirani u našoj radionici i antikvarijatu, a sada su se napokon izložili, kako bi trajno ostali gradu Osijeku. Secesija je u našem gradu počela krajem 19. stoljeća, a pošto je mnogo predmeta od tada uništeno, izgubljeno ili pronađeno u lošem stanju, zadovoljni smo s ovom zbirkom, koju će moći pogledati i nekadašnji vlasnici predmeta ili njihovi nasljednici”, istaknuo je osječki kolekcionar Zoran Balaban, podsjećajući kako njegov obrt, odnosno antikvarijat ove godine slavi čak 30. obljetnicu postojanja.

Balaban je pritom održao i predavanje o osječkom nasljeđu Secesijske sobe, u kojemu je otkrio imena obitelji apotekara, arhitekata, odvjetnika, veterinara, bivših gradonačelnika i mnogih drugih vlasnika izloženih regala, kredenaca, ogledala, naslonjača, stolaca, vaza, zdjela, nalivpera i pribora za jelo.

Secesija se provlači kroz sve izložene predmete, a svaki predmet ima jedinstvenu priču, zaključio je naposljetku Balaban, zadovoljan što je Festival secesije završio upravo u Secesijskoj sobi, u kojoj će ovaj stilski pravac sada nastaviti živjeti i na najbolji način biti predstavljen svim zainteresiranim posjetiteljima.