X
europski_rariteti_kretanja

Započeo Četvrti međunarodni znanstveni skup “Europski realiteti”

Ovaj međunarodni znanstveni skup se održava 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetoga Trojstva 3 i u obnovljenoj Staroj pekari na Trgu Vatroslava Lisinskoga


Početak 4. međunarodnog znanstvenog skupa „Europski realiteti“ pod krovnom temom „Kretanja“ – ujedno je završni događaj projekta „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“ koji je izdašnim sredstvima sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Danas je i formalno realiziran naš zadnji projektni zadatak predstavljanja projekta „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog“. U veljači ćemo imati službenu primopredaju svega ovoga, što ne bismo mogli urediti bez europskih sredstava. Vrijednost projekta od 62 milijuna kuna je u namijeni mladima, ali i u revitalizaciji Tvrđe kao turističkog, kulturnog, obrazovnog i znanstvenog središta našeg grada. – rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš i posebno naglasila da nema riječi kojima bi iskazala sreću, gledajući okupljene organizatore, pokrovitelje, partnere, tuzemne i inozemne goste na 4. međunarodnom skupu u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Ovaj međunarodni znanstveni skup koji se održava 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetoga Trojstva 3 i u obnovljenoj Staroj pekari na Trgu Vatroslava Lisinskoga – najbolja je potvrda korisnosti uloženih sredstava Europske unije u obnovu i revitalizaciju Trga i starog austrougarskoga objekta koji svojim izgledom i još više iznimnim sadržajima, snažno doprinose razvoju Osijeka u znanstveno-umjetničkom, izobrazbeno-informativnom i turističkom pogledu.

Četvrti međunarodni znanstveni skup „Europski realiteti“ okupio je više od 130 sudionika iz deset zemalja (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Portugala, Slovačke, Italije, Mađarske, Južne Koreje i Srbije) koji će tijekom dva dana održati više od 70 izlaganja u različitim područjima.

Neobična nam je čast i zadovoljstvo, što smo organizatori prvog službenog događanja u ovom novoobnovljenom prostoru s našim novim i poletno mladim sadržajima. Ovaj prostor skupa s Trgom Vatroslava Lisinskog svi Osječani pamte kao netaknutu memoriju nutarnjega grada. Počašćeni smo što je ovaj naš znanstveni skup prepoznala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, što nas prate Grad Osijek i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera. – kazala je dekanica Akademije prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Pokrovitelj skupa je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a suorganizatori su: Grad Osijek, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Univerzita Sv. Cyrila a Metoda Trnava, Faculty of Mass Media Communication (Slovačka), Hochschule der Medien Stuttgart (Njemačka), Vytautas Magnus University, Academy of Education (Litva), Universidad Complutense Madrid, Facultad de Ciencias de la Información (Španjolska) i Politécnico do Porto (Portugal). Partner je Osječko-baranjska županija.

Čestitam i zahvaljujem uime Uprave Sveučilišta u Osijeku, uime rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca i u svoje vlastito – organizatorima ovog međunarodnog skupa koji su upriličili „Europske realitete“ i „Kretanja“, ali već sada i za neizostavne prilagodbe kulture, menadžmenta, kreativne industrije, medija i javne komunikacije u digitalnom okružju. Vjerujemo da je sve ovo nadahnulo sudionike skupa čiji će se radovi ukoričiti u 4. zborniku i da ćemo dobiti zanimljive i relevantne odgovore na provokativno postavljene teme. – kazao je prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju red. prof. art. Robert Raponja.