X

Urbane intervencije - Lonac

Najstarija tramvajska stanica u Osijeku postala je tako izložbeni prostor koji svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika


Već četvrtu godinu zaredom, projekt Urbane intervencije predstavlja umjetničke ilustracije u sklopu galerije na otvorenom, tramvajske stanice koja datira iz 1926. godine. Najstarija tramvajska stanica u Osijeku postala je tako izložbeni prostor koji svake godine mijenja postav predstavljajući nove radove mladih hrvatskih umjetnica i umjetnika.

Ove nam se godine predstavlja Lonac, poznati hrvatski i svjetski street umjetnik koji je ideju za ilustraciju dobio prisjećajući se svog prvog ateljea:

“Ideja za ilustraciju bazirana je na samom obliku stanice i podjeli prozora koji su me podsjetili na police, točnije na minijaturni kabinet koji sam od djetinjstva imao na zidu, sve do svog prvog ateljea. U tom malom kabinetu (cabinet of curiosities) nalazilo se puno minijaturnih figurica različitih boja i stilova. U samom startu projekta potrudio sam se pronaći fotografiju iz ateljea kada sam zadnji puta čistio minijature, te gledajući fotku skužio sam da sam brojne figure koje su bile iznad moje glave čitavo djetinjstvo, podsvjesno koristio u ranijim radovima/ muralima i crtežima- ribe, bicikli, ptice, sova, školjke, satovi, lonac itd. U brojnim dosadašnjim radovima/intervencijama na ulici, pokušao sam stvoriti priču oko same površine koja nije čista ploha već ima određeni “problem” (u ovom slučaju okviri stakla koji raščlanjuju kompoziciju) oko kojeg stvaram priču (prijašnji primjeri mural Medika Diving-ronioc, i animirano srce). Ova intervencija mi se čini kao dobra prilika da još jednom, u ilustrativnom stilu posjetim drage mi motive te ih možda napokon ostavim na polici.”

Lonac se trenutno nalazi u Južnoj Koreji u sklopu Urban break, street art fair-a u Seulu gdje predstavlja svoj rad uz još 19 umjetnika iz čitavog svijeta uključujući i one najpoznatije poput Banksya, Hua Tunan, Ruben Sanchez i mnogih drugih.

Projekt Urbane intervencije financijski je podržan sredstvima Grada Osijeka, tvrtke Vodovod i Kulturnog Centra Osijek te je dio ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.