X

Samostalna izložba Mirana Blažeka - Alignment - Poravnanje

Miran Blažek je slikarsko iskustvo odmah po završetku studija počeo nadopunjavati praksama koje se nisu oslanjale isključivo na tradicionalan pojam slikarstva


U Muzeju likovnih umjetnosti otvorenje samostalne izložbe: Miran Blažek, naslova Poravnanje, više kustosice Valentine Radoš održat će se 7. srpnja 2021. (četvrtak) u 19 sati. Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka kao sastavni program Osječkog ljeta kulture.

O AUTORU IZLOŽBE:

Miran Blažek rođen je 1983. godine u Osijeku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2006. godine te je završio poslijediplomski magistarski studij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani 2012. godine. Slikarsko iskustvo odmah po završetku studija počeo je nadopunjavati praksama koje se nisu oslanjale isključivo na tradicionalan pojam slikarstva.

U radu se oslanja na granična polja medija, primarno crteža i slike, te se bavi transpozicijom – kroz akciju, materijal ili sami prostor. Blažek koristi iskustva slikarstva razrađujući u svojim ciklusima razne mogućnosti koje proizlaze iz prirode tog medija. Izlaže na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. 2012 dodijeljena mu je Nagrada Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog mladog umjetnika do 35 godina u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu, a 2020, dodijeljena mu je Nagrada Vlastimir Kusik u sklopu 27. Slavonskog biennala.  Sudjeluje na nekoliko rezidencijalnih programa za umjetnike u inozemstvu, Hafenkombinat/HDLU, Leipzig, CREART, Kristiansand, te International Studio and Curatorial Program, New York.

  1. godine osniva i vodi projekt Međunarodnog studentskog biennala, nagradne izložbe za studente i mlade umjetnike.

U svom neprestanom eksperimentiranju naučili su pohraniti znanje u strukturi samog prostora, i sačuvati svoje misli za vječnost u zamrznutim rešetkama svjetlosti. Mogli bi postati stvorenja isijavanja, napokon slobodna od tiranije materije.

To su riječi iz završnog dijela scenarija kultnog filma 2001: Odiseja u svemiru Stanleya Kubricka iz 1968. godine. Veličanstveni filmski ep o osvajanju svemirskih prostranstava i evoluciji čovjeka od praskozorja do rađanja novog, zvjezdanog bića, koje širom otvorenih očiju odlazi u drugu dimenziju, u sebi nosi jedan od mogućih ključeva tumačenja izložbe Alignment Mirana Blažeka. U pripremama za izložbu u Muzeju likovnih umjetnosti – izložbu koju mu organiziramo kao dobitniku Nagrade „Vlastimir Kusik“ s 27. slavonskog biennala Slika kao virus – u jednom od razgovora između mene (kustosice) i njega (umjetnika) dotaknuli smo se i teme što je to doista poravnanje, iliti alignment na engleskom jeziku (lingua franca suvremenosti). U jednom trenutku shvatili smo da više nego o značenju naziva izložbe govorimo o instinktu i stvaranju, i onome što je dovelo do tih radova. O instinktu čovjeka da sve svoje znanje o sebi i svijetu poravna, sistematizira, akumulira i materijalizira. O stvaranju novoga Sunčeva sustava unutar bijele kocke izložbenog prostora i o trenucima prosvjetljenja koji nas vode na nove razine znanja/spoznaje. U spomenutom filmu na te više razine čovjekova postojanja odvode tajanstveni crni monoliti, čije nam podrijetlo nikad ne biva otkriveno, no pretpostavka je da se radi o rezultatu tehnologija nekog nadnaravnog i nadinteligentnog ekstraterestrijalnog bića. Uz takvog moćnog interstelarnog vodiča čovjek otkriva prostranstva svemira tako da se mentalno i fizički otisne u nepoznate paralelne egzistencije. Danas, u stvarnom 21. stoljeću, znanost je potvrdila neke od filmskih efekata kao realne mogućnosti te nam je jasno da izvan našega Sunčeva sustava ima bezbroj drugih, i tako u beskonačnost.