X

Ljeto kulture - "Prikupljanje predmeta umjetničkog obrta u Muzeju Slavonije - kako je sve počelo"

Izborom predmeta vezanih uz plesne svečanosti, druženja i opuštanje, prikazano je razdoblje od osnivanja Muzeja Slobodnoga i kraljevskog grada Osijeka 1877. godine...


Kao dio programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture voditeljica odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije Andrea Šimičić održala je izlaganje uz projekciju pod nazivom ” Prikupljanje predmeta umjetničkog obrta u Muzeju Slavonije – kako je sve počelo”.

Na izlaganju je predstavljena pretpovijest današnjeg Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. Izborom predmeta vezanih uz plesne svečanosti, druženja i opuštanje, prikazano je razdoblje od osnivanja Muzeja Slobodnoga i kraljevskog grada Osijeka 1877. godine do službenoga osnivanja Odjela otvorenjem izložbe i stalnoga postava namještaja 1951. godine. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje između dva svjetska rata i na djelovanje Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starine „Mursa“.

Andrea Šimičić istaknula je kako je proces prikupljanja stvari bio dugotrajan i sporadičan, ali se u posljednje četiri godine intenzivnije bavila pretpovijesti umjetničkog obrta te da se na kraju sve isplatilo.