X

OLJK - otvorenje izložbe "Lice i naličje Tvrđe"

Državni arhiv u Osijeku se ovom izložbom pridružuje programima Osječkog ljeta kulture 2022. koji se dijelom odvijaju i u Tvrđi


Otvorenje izložbe je u srijedu 06.07. u 19:00 sati na lokaciji Državnog arhiva u Osijeku (K. Firingera 1)

„Lice i naličje Tvrđe“ je autorski izbor fotografija iz Zbirke fotografija Državnog arhiva u Osijeku HR-DAOS-2035, serije Fotogrametrijski snimci osječke Tvrđe. Za pojedine izabrane objekte koje i danas susrećemo u Tvrđi izložba pokazuje stanje njihova lica i naličja – fasade i dvorišta (ili njihovih dijelova). Posebna je vrijednost ovih fotografija što bez ikakvoga uređivanja i skrivanja dokumentiraju izgled odgovarajućeg objekta u trenutku snimanja 1972./1973. godine, a odražavaju vrijeme, situaciju i status samog objekta, njegovih stanovnika i korisnika.

Državni arhiv u Osijeku se ovom izložbom pridružuje programima Osječkog ljeta kulture 2022. koji se dijelom odvijaju i u Tvrđi, u njezinim obnovljenim ulicama, u onima u kojima je rekonstrukcija u tijeku i u onima koje tek čekaju rekonstrukciju. Nadolazećih godina mnogi posjetitelji Tvrđe neće imati predodžbu o njezinom izgledu prije aktualne obnove, a tek poneki od nas se sjećaju ranijeg izgleda Tvrđe iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća. Ova izložba ostat će u javnom i virtualnom prostoru kao memorija minulog vremena.

Ove fotografije su prethodile početku obnove Tvrđe kakvu smo poznavali posljednjih desetljeća. Naime, prema narudžbi Općine Osijek, Geodetski fakultet u Zagrebu – Zavod za fotogrametriju je tijekom 1972. i 1973. godine izvršio fotogrametrijsko snimanje objekata kao podloge za izradu ortogonalnih nacrta pročelja, a jedan njihov primjerak je završio i u osječkom arhivu. Izradom ovih snimaka započela je izrada Urbanističkog plana revitalizacije osječke Tvrđe. Njezinom sadašnjom revitalizacijom, koja je započela obnovom infrastrukture, Tvrđa će zadobiti već drugu generaciju svoga lica i naličja u odnosu na ono iz 1972./73. godine prikazano na fotografijama ove izložbe.