X

Od 2-7.08. OLJK večer posvećene Saši Anočiću

Nizom događanja u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture prisjetit ćemo se sugrađanina koji nas je učinio ponosnima - Saše Anočića


S četiri popunjene izvedbe predstave GospOUdin NOUbadi zagrebačkog kazališta Exit, Osječko ljeto kulture započelo je reviju predstava posvećenih preminulom redatelju i glumcu, osječaninu Saši Anočiću. Hommage njegovom velikom i značajnom opusu kojim je obilježio hrvatsku kazališnu i filmsku umjetnost, grad Osijek, i Osječko ljeto kulture nastavlja promocijom knjige s Anočićeva tri dramska teksta „Trilogija gubitnika“, a u sklopu Memorijalne večeri posvećene Saši Anočiću, projekcijom filma Kauboji te s tri izvedbe predstave Crveni nosovi Saše Anočića i Jasmina Novljakovića, nastale na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.  Nizom događanja u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture prisjetit ćemo se sugrađanina koji nas je učinio ponosnima – Saše Anočića.

Memorijalna večer Saši Anočiću održat će se u utorak, 2. kolovoza s početkom u 20 sati u Dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (zamjenski prostor u slučaju lošeg vremena – Kulturni centar Osijek, foaye, u 20:15) kada će biti predstavljena knjiga “Trilogija gubitnika” izdana 2021. godine u izdanju nakladničke kuće Disput. „Trilogija gubitnika“ obuhvaća tri kultna Anočićeva teksta:  “Smisao života gospodina Lojtrice”, “Kauboji” i “Niko i Ništ” (odnosno Gospodin Noubadi”) na osnovi kojih su bile postavljene, i niz godina igrane istoimene kazališne predstave. Knjigu je priredio Anočićev kolega, redatelj i kazališni pedagog Jasmin Novljaković. Sastavni dio knjige su teatrografski podaci o izvedenim predstavama i izvadci iz kazališnih kritika svake od predstava te kao takva knjiga postaje i ostaje trajan trag velike i značajne Anočićeve ostavštine za generacije koje dolaze.
Promociju knjige pjesmom i glazbom iz Kauboja popratit će Ivana Starčević i Matija Antolić.

Crveni nosovi još su jedna predstava koja će 5.,6. i 7.8. biti dio hommagea ovogodišnjeg OLJK-a Saši Anočiću. Zajedno s Jasminom Novaljakovićem, svojim kolegom, prijateljem i suradnikom, i sa studentima s Odsjeka za glumu i lutkarstvo Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, na hrvatski su preveli i za kazalište pripremili tekst engleskog dramatičara, uglednog filmskog i televizijskog scenarista Petera Barnesa za kojeg je Barnes dobio i prestižnu Lawrence Olivier Award za najbolji dramski tekst.
Tekst u kojem se isprepliću elementi humora, satire, vodvilja, fizičkog tetra i comedie de’ll arte, groteske, žive glazbe i plesa, klaunearije i akrobatike; teška mjesta sa onima zabavnima i komičnima, tako suptilno i istovremeno tako jasno odišu Anočićevim i Novljakovićem stilom “profesure” koje su prenijeli na čitavu jednu generaciju sjajnih glumaca izašlih s osječke dramske akademije.

Predstava Crveni nosovi bit će izvedena tri dana zaredom, 5.,6. i 7.8. s početkom u 20 sati u Dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Ulaz na sve izvedbe je SLOBODAN, i za ovu predstavu nisu potrebne ulaznice. 

Mjuzikl Kauboji s preko 500 izvedbi i 20 nagrada stekao je kultni status kao svojevrsni kazališni fenomen koji je osvojio jednako publiku i struku. U srijedu, 3. kolovoza s početkom u 21.00 sat u dvorištu Prehrambeno tehnološkog fakulteta bit će prikazana filmska projekcija omiljenih Kauboja, redatelja Tomislava Mršića, nastala prema istoimenoj predstavi i predlošku Saše Anočića. Glumci Rakan Rushaidat, Živko Anočić, Radovan Ruždjak,

Hrvoje Barišić, Ivana Starčević, u naslovnim ulogama, učinili su ovaj film visokovrijednom i popularnom varijantom originalnih Kauboja koje uvijek rado želimo vidjeti.

Nizom događanja u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture prisjetit ćemo se sugrađanina koji nas je učinio ponosnima – Saše Anočića. Ulaz na sva navedena događanja je SLOBODAN.
Za izvedbe predstave Crveni nosovi u Dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, nisu potrebne ulaznice. 

Utorak, 2.8. /20.00 sati/Dvorište Prehrambeno-tehnološkog fakulteta

MEMORIJALNA VEČER posvećena SAŠI ANOČIĆU – promocija knjige TRILOGIJA GUBITNIKA ( tri dramska teksta Saše Anočića)
Ulaz SLOBODAN

 

Srijeda, 3.8./21.00 sat/Dvorište Prehrambeno-tehnološkog fakulteta

Projekcija filma KAUBOJI (Hrvatska, 2018.,redatelj: Tomislav Mršić, predložak: Saša Anočić)
ULAZ SLOBODAN

 

Petak,5.8./20.00 sati
Subota,6.8./20.00 sati
Nedjelja 7. 8./20.00 sati
Dvorište Prehrambeno-tehnološkog fakulteta

CRVENI NOSOVI /predstava/ Režija: Jasmin Novljaković i Saša Anočić
ULAZ SLOBODAN