X

Novi trg i Stara pekara od veljače najživlji društveno kulturni hub u Osijeku

Vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova


S veljačom oživljava najznačajniji dio projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa – odnosno, započinje revitalizacija novih prostora i njihovo stavljanje u funkciju kulture i mladih. Istaknuto je to na današnjoj press konferenciji održanoj upravo u rekonstruiranoj zgradi bivše austrougarske vojne pekare, uz pojašnjenje da se ne radi o tipičnom poslovnom prostoru Grada Osijeka, već prostoru predviđenom za dijeljeno i suradničko korištenje udruga, raznih organizacija i pojedinaca koji djeluju u području kulture, turizma, obrazovanja i različitih oblika kreativnog izražavanja.

Gamoš pozvala na iskazivanje interesa te istaknula uvjete
U skladu s funkcijom projekta, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je danas sve organizacije u kulturi, pojedince i umjetnike da se uključe u kreiranje sadržaja, strategije i modela upravljanja Starom pekarom kao kulturno-društvenim hubom u Osijeku. Pozvala je ujedno i one koji kroz kulturu žele ostvariti svoju novu poduzetničku priču, kao i turističke djelatnike koji tu priču žele spojiti s turizmom, te naglasila da su osnovni uvjeti korištenja prostora spremnost na suradnju s drugim organizacijama i kvaliteta ponuđenih aktivnosti.

Sadržaji impozantnog zdanja nove Stare pekare
U dijelu prizemlja i na prvom katu zgrade, projektnim je partnerstvom predviđeno da Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS), kao neprofitna i nevladina organizacija te nezavisna asocijacija omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma, preuzme upravljanje smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima Pekare.
U prizemlju će se također urediti veliki multifunkcionalni co-working prostor, dok će se na drugom katu smjestiti 11 prostora/“boksova“ za edukativne i kulturne aktivnosti, a u potkrovlju velika multimedijalna dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, gdje će se održavati kongresi, skupovi i slično.

U ožujku javni poziv za iskazivanje interesa za korištenjem prostora i sudjelovanjem u programima 
Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević kazala je kako se u ožujku može očekivati javni poziv za iskazivanje interesa, a već sada je poznato da u Staru pekaru ulazi Matica Hrvatska. Mlinarević je istaknula i potporu osječkog Sveučilišta te kazala da u Gradu ovaj prostor vide kao praktikum, osobito Akademije za umjetnost i kulturu, FERIT-a, Ekonomskog fakulteta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, ali i Osijek Software City-a.

Inače, vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova, a njime je transformirana dugo zapuštena zgrada u multifunkcionalan, moderan prostor na kojemu bi mu mogli pozavidjeti i mnogi zapadnoeuropski gradovi.