X

Kino Urania - Dani nordijskog filma i neradna subota

U kinu Urania u Osijeku, u suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske, Norveške i Švedske, održat će se Dani nordijskog filma


U kinu Urania u Osijeku, u suradnji s veleposlanstvima Danske, Finske, Norveške i Švedske, održat će se Dani nordijskog filma, od 30. lipnja do 1. srpnja 2022. Posjetitelji će imati priliku besplatno pogledati 4 izvrsna naslova iz nordijskih zemalja i 2 tematske informativne izložbe – jednu o životu Ingmara Bergmana, a drugu o položaju žena za vrijeme Vikinga. Program započinje u četvrtak 30.6. u 19h kratkim obraćanjem veleposlanice Švedske koja će najaviti projekcije filmova i otvoriti izložbe. Filmski naslovi su pomno izabrani kako bi prikazali ne samo kvalitetu kinematografije pojedine zemlje, već kako bi i potaknuli gledatelje na razmišljanje o nekim bitnim društvenim pitanjima današnjice. Riječ je redom o festivalskim laureatima, o filmovima koji su imali veliku pažnju kako kritike tako i publike, a svaki od njih prenosi veliku i važnu poruku: od klimatskih promjena i brige o okolišu do identiteta pojedinaca koji u društvu postaju identitet mase. Prvi dan donosi 2 naslova s tematikom brige o klimi koji pokazuju kako građani aktivnom participacijom mogu mijenjati svoju okolinu: u 19:00h na rasporedu je švedska dokumentarna biografija Nathana Grossmana Greta, dok u 21:00h gledamo danski dokumentarac 70/30 redateljice Phie Ambo. Petak 1.7. u 19:00h rezerviran je za nagrađivani treći dio Oslo trilogije međunarodno najistaknutijeg norveškog sineasta Joachima Triera: Najgora osoba na svijetu, a posljednja je na rasporedu projekcija finskog nagrađivanog biografskog filma Aalto redateljice Virpi Suutari, u petak s početkom u 21:15h.

 

Zbog vjenčanja zaposlenice, kino Urania će biti zatvoreno u subotu 2.7.

Dok su zaposlenici kina Urania u svatovima, vas pozivamo da besplatno pogledate film povodom proslave Dana Gradske četvrti Gornji grad – projekcija će se održati uz secesijski zdenac s početkom u 20:30h.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na još jedno ljetno druženje s Franom. Francuska alijansa Osijek i Kinematografi Osijek u suradnji s udrugama, institucijama u kulturi, umjetnicima i sportskim klubovima  pozivaju vas na upis u program cjelodnevnog ljetnog boravka za djecu od 7 do 12 godina. Program Ljeto s Franom održavat će se od 27. lipnja do 22. srpnja, od ponedjeljka do petka. Program obuhvaća druženje i boravak na zraku, tjelesne aktivnosti, učenje francuskog, ručak i užinu te likovne, filmske, dramske i druge tematske radionice i izlete. U pratnji animatora, muzejskih pedagoga i profesora, djeca će se zabavljati i uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike. Program aktivnosti i prijavni obrazac zatražite na LINKU, a za prijave i informacije o programu možete se javiti mailom (osijek@alliance-francaise.hr)  ili telefonom (031 293 237 / 098 647 021).

U novom filmskom tjednu premijerno na program Kino kluba stiže redateljski prvijenac nagrađivane hrvatske kazališne glumice Nine Violić Baci se na pod. Radnja ove intimne drame prati posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru. U filmu se isti događaj prikazuje iz tri različite perspektive, tako da gledatelj postupno upoznaje osobne istine svakog člana obitelji. 

Ne propustite pogledati ni dugoočekivani animirani hit Malci 2: Kako je Gru postao Gru, je novi horor triler Crni telefon, biografiju neponovljivog Elvisa Presleyja Elvis i novi Top Gun-a u kojemu Tom Cruise ponavlja ulogu “Mavericka”, a nastavljamo i s projekcijama nagrađivane mađarske romantična drama Priča o mojoj ženi i kineskog akcijskog filma Planina smrti u Kino klubu.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su u kinu Urania najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku i umirovljeničku iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 25 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 20 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 200 kn). Detaljni cjenik ulaznica možete pročitati na LINKU.

Program Kina Urania 30.6.-6.7.2022 by OsijekNews on Scribd