X
Medena zemlja

Dvostruki kandidat za Oscara “Medena zemlja” dolazi u kino Urania

Zašto nas pčele napuštaju, otkrijte u vizualno očaravajućem portretu posljednje prave makedonske medarice


Medena zemlja, film koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi te jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine i aktualni kandidat za Oscara u čak dvije kategorije – najboljeg dokumentarca i najboljeg međunarodnog filma (Sjeverna Makedonija), stiže na repertoar osječkog kina Urania 16. siječnja.

Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske o posljednjoj pravoj makedonskoj medarici, sniman u cinéma vérité stilu tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Film je već osvojio brojne nagrade

Medena zemlja osvojio je tridesetak nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima, uključujući čak tri nagrade Sundance Film Festivala (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija), Doc Aviv (Najbolji film), DocsBarcelona (Najbolji dokumentarni film), Cinema Eye Honors, Critic’s Choice Documentary Awards i New York Film Critics Circle Awards.

Film ostvaruje značajan uspjeh na svjetskim kino-blagajnama, a podjednako ga hvali i kritika – na liste deset najboljih filmova iz 2019. godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja, koji o njemu piše kao o “lirskoj i uzvišenoj poemi i posebnoj gozbi za osjetila (…) koja progovara o duhu koji globalno izumire”.

“Pola meda uzimaš, a pola ostavljaš pčelama” pravilo je kojeg se Hatidže, medarica iz napuštenog planinskog seoceta već desetljećima pridržava ubirući med, koji je jedini izbor prihoda za nju i njenu bolesnu majku. Hatidže živi u skladu s prirodom, poštujući pravila zanata koja je naučila od svojih predaka, a pčelama pristupa s puno ljubavi i poštovanja, nerijetko im pjevušeći i razgovarajući s njima.

Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano narušava dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim ocem Husseinom nastanjuje svoju mobilnu kućicu pored Hatidžine kamene nastambe. U vječnoj potrazi za dodatnim izvorom zarade, Hussein se također odlučuje baviti pčelarstvom, ali njegove tehnike i ciljevi pogonjeni željom za što većom i bržom zaradom u potpunom su neskladu ne samo s Hatidžinima, već i s cijelim ekosustavom.

Medena zemlja je istovremeno grub i nježan portret krhke ravnoteže našeg ekosustava, koji gledateljima daje jedinstven uvid u jedan način života u izumiranju, ali ujedno i nezaboravno svjedočanstvo o snazi i izdržljivosti jedne iznimne i snažne žene.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.