X
slice_of_life_kulturaosijek_7.1.2020

Dino i Luka u garaži snimili svjetski nagrađivan SF film

Autori su filma Dino Julius i Luka Hrgović koji su sami snimili, režirali, smontirali i izradili makete za film


Kratki znanstveno-fantastični film naziva Slice of life sniman je četiri godine u jednoj zagrebačkoj garaži. Film je nastajao četiri godine, a danas osvaja nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima za kratki SF.

Autori su filma Dino Julius i Luka Hrgović koji su sami snimili, režirali i smontirali film. Osim toga, samostalno su izradili sve makete koje se pojavljuju u filmu.

,,Odlučili smo cijeli film potpuno napraviti samo s maketama, bez ikakve pomoći kompjuterskih efekata. Morali smo od početka naučiti kako napraviti sve te makete i kako ih snimiti. To je jako kompleksan proces. Da bi dobili neki dobar rezultat treba shvatiti kako postaviti rasvjetu, kako postaviti kameru itd. Trebalo nam je puno testova i puno pogrešaka dok nismo došli do dobrog rezultata”, istaknuo je Luka i dodaje da su makete radili od raznih dostupnih materijala – plastike, drveta i dijelova starih računala i televizora.

Kroz zanimljivu SF tematiku pokušali su prikazati čovjekov moral i načine na koje je čovjek spreman ići do kraja.

,,Dobili smo ideju da napravimo kratki SF koji je smješten u svijetu “Blade Runnera”, tom nekom futurističkom svijetu iz perspektive ’80-ih jer su nam uzor bili filmovi poput “Aliena”, “Terminatora”, “Star Warsa”. Općenito, filmovi koji su imali taj praktični pristup vizualnim efektima, kakvog u današnje vrijeme zapravo ne možeš uopće naći. Priča je bila jednostavna – htjeli smo napraviti priču o malom tipu koji je diler i živi u tom svom malom šugavom svijetu i očajnički pokušava pobjeći iz njega. Jedini način da pobjegne je da dođe do ulaznice za tzv. “nebesko otočje” gdje ga čeka bolji život i on će napraviti apsolutno sve što je u njegovoj moći da dođe do tamo”, naveo je Dino.

Budući da su im velike probleme predstavljala financijska sredstva, odlučili su ih prikupiti preko Kickstarter kampanje.

,,Napraviti Kickstarter kampanju bila je noćna mora. To je užasno kompleksni proces i s legalne strane i s kreativne jer moraš, kao prvo, prodati priču ljudima. Moraš reći što sve radiš, kako si to zamislio. Pokazali smo sve te makete jer smo imali drugačiji pristup cijelom filmu zbog tih maketa jer to danas nitko ne radi. I ljudima se sve to skupa svidjelo. Zaradili smo 82.000 $ na Kickstarteru, što je u 5% najuspješnijih kampanja za kratke filmove na cijelom svijetu”, govori Luka, dok Dino dodaje da je novac tu zapravo nebitan i da je više riječ o vjetru u leđa i podršci okoline.

S obzirom na kvalitetu filma i općenitog rada ove fantastične dvojke, preostaje se nadati da ove dečke čeka blistava budućnost i izvan granica Republike Hrvatske.

FOTO: Youtube (screenshot)