X
Ctrl Alt

Ctrl Alt – novi kazališni ciklus u gradu Osijeku!

Riječ je o novom kazališnom ciklusu u koji se, osim već spomenutog Kulturnog centra Osijek, uključilo i HNK


Nakon prvotnih aktivnosti Kulturnog centra Osijek; sudjelovanja na manifestaciji Zemlja bez granica te izvrsno prihvaćenog Festivala svjetla, ova nova kulturna institucija nastavila je sudjelovati u životu grada. Tako se osim Adventa u Osijeku, Kulturni centar angažirao i u proslavi dječje Nove godine te s četiri projekta završio prošlu i okrenuo se novoj 2020. godini s još više želje i motivacije za uspješno odrađenim događajima.

Dok radovi na uređenju budućeg kreativnog mjesta Osijeka odlično napreduju, intenzivno se radi i na provedbi već osmišljenih, ali i realizaciji nekih novih ideja. Upravo je jedan takav predstavljen na danas održanoj konferenciji za medije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Riječ je o novom kazališnom ciklusu u koji se, osim već spomenutog Kulturnog centra Osijek, uključilo i HNK.

Manifestacija je nastala u lipnju prošle godine kada smo htjeli ostvariti želje mladih da se prikazuju programi koji su njima bliski. Poigrali smo se s nazivom Ctrl Alt, gdje smo Ctrl iskoristili kao sinonim za kulturu, a Alt za alternativnu scenu. Važno je kod mladih ljudi stvoriti naviku da dramski izričaj može i njima biti zanimljiv jer postoje priče koje su njima bliske. Ovaj projekt postaje ciklus, prvi dio će biti u HNK Osijek, a drugi dio na ljeto seli u Kulturni centar Osijek– rekla je Petra Blašković, ravnateljica drame HNK Osijek.

Ljubitelji u alternativnu scenu idući će tjedan imati priliku pogledati dvije predstave. Prva je na rasporedu 21. siječnja u 19 sati, monodrama Luke Mihovilovića i Gee Gojak “Neprilagođen” u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula prikazat će probleme diskriminacije i neprihvaćanja. Druga predstava je sljedećeg dana u isto vrijeme, kada će se osječkoj publici predstaviti  Srpsko narodno pozorište Novi Sad s dramatičnom komedijom“ Zdrav(o) život(e)/ High life u režiji Nikole Zavišića. Predstava se bavi načinom na koji osjetimo život.

Odličan način suradnje s jednom od najvećih kulturnih institucija u Osijeku, ovim je projektom potvrdio i ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić.

Kulturni centar je napunio godinu dana iskustva i sretni smo što u tako malom vremenu imamo zanimljive projekte i suradnje. Osim s Hrvatskim narodnim kazalištem započeli smo suradnju i s Akademijom za kulturu i umjetnost. Tijekom ljetnih mjeseci željeli bismo ostvariti gostovanje Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina te tri naslova bivših studenata Akademije iz Osijeka. Predstave su nastale u Osijeku, a u njima glume glumci koji ne žive u Osijeku. Zato želimo održati vezu Osijeka i njihovih umjetnika – poručio je Majić.

Ulaznice za predstave možete kupiti na blagajnama HNK Osijek, a svi oni do 26 godina za dvije kupljene ulaznice treću dobivaju!