X

Otvoreno 22. Osječko ljeto kulture

Nastupima baleta iz njemačkog grada Phorzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate, Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD Osijek 1862. otvoreno je 22. Osječko ljeto kulture (OLJK)


Nastupima baleta iz njemačkog grada Phorzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate, Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD Osijek 1862. otvoreno je 22. Osječko ljeto kulture (OLJK), piše HRT radio Osijek

Do 3. rujna, na nekoliko lokacija u gradu, na OLJK-u će biti izvedena 73 kazališna, glazbena, likovna, filmska i književna programska sadržaja.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako OLJK još jednom potvrđuje status Osijeka kao središta ovoga dijela Hrvatske te urbanog i kulturnog centra Slavonije. Vidljivo je, kazao je, da se Osijek i Slavonija mijenjaju na bolje jer to pokazuju rast zaposlenosti, izvoza te investicija iz EU fondova i državnog proračuna. Kako bi neka sredina bila ugodna za život nije dovoljno da je samo gospodarski snažna već mora ponuditi čitav niz sadržaja za svoje žitelje, od programa za mlade, kvalitetnog sveučilišta do umjetnosti i kulture. Osječko ljeto kulture dokaz je snage i vitalnosti ovoga grada, poručio je Jandroković.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak kazala je kako se OLJK obogaćuje i oplemenjuje novim sadržajima, ocijenivši kako Osijek, kao kulturno središte istoka Hrvatske, može pružiti brojne kulturne sadržaje i inovacije.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je OLJK drugačiji nego proteklih godina, jer prvi put traje cijelo ljeto. Sa 73 kulturna događaja, istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dvomjesečni kulturni program ne može ponuditi puno gradova u Hrvatskoj, što pokazuje kako je Osijek ne samo političko i gospodarsko, nego i kulturno središte istoka Hrvatske.

Na ovogodišnjem OLJK-u u kazališnom dijelu programa predstavit će se zagrebački Teatar “Exit” te koprodukcija zagrebačkog kazališta “Gavella” i vinkovačkog kazališta”Joza Ivakić”. U glazbenom dijelu programa, uz ostale, nastupit će Matija Dedić, Hrvatski gitarski kvartet, Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” te Panonska filharmonija iz Pečuha. U sklopu likovnog dijela manifestacije, uz ostalo, bit će otvorene samostalne izložbe Mirana Blažeka i Tomislava Buntaka te skupna izložba “Vremenu usprkos”, koja obuhvaća radove 17 najrenomiranijih hrvatskih umjetnika, među kojima su Edo Murtić, Boris Bućan, Đuro Seder, Jagoda Buić i Nives Kavurić-Kurtović.