X

U Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića odigrana čak 271 predstava

Najviše su puta odigrane predstave: Božićni kolačići, premijerna predstava na Osječkome ljetu kulture 2018. Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom te premijerna predstava Kradljivica ključeva.


U 2018. godini Dječje kazalište Branka Mihaljevića realiziralo je 5 premijernih naslova i dvije obnove.

U 2018. godini mogu se pohvaliti sa 271 odigranom predstavom iz premijernog i repriznog programa, te godišnjim produkcijama Baletnog studija; Dramskog studija (Tko bi brzo, taj bi brže! Brzo, brže…Najbrže! i Zvukom, govorom kroz pokret); Plesne igraonice „Početnice“ (Rasplesana šumska bajka), Dramskog studija za srednjoškolce (Gluma – laboratorij kreativnosti).

Ukupno je predstave u prošloj godini pogledalo čak 65 000 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedena je 191 predstava sa 44 948 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 80 predstava, za 19 724 gledatelja.

Najviše su puta odigrane predstave: Božićni kolačići (48), premijerna predstava na Osječkome ljetu kulture 2018. Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom (33), te premijerna predstava Kradljivica ključeva (32).

PREDSTAVE

U ožujku prošle godine praizvedena je Kradljivica ključeva prema tekstu mlade osječke autorice Marte Mekovec de Carvalho u režiji Hrvoja Seršića, u veljači je na pozornicu postavljena uspješnica Dramskog studija za srednjoškolce u suradnji s Udrugom Pobjede Ljub…AV-AV, potom, u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca, mjuzikl za djecu Crvenkapica prema tekstu Vjekoslava Jankovića i Vladimira Andrića, a na Osječkome ljetu kulture izvedena je predstava Ulricha Huba Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom u režiji Damira Mađarića.

U novoj sezoni 2018./2019., početkom studenoga, osječkoj publici predstavljena je još jedna praizvedba – autorski projekt Petera Kusa i Urše Adamič Nezaboravak, za Noć kazališta (17. studenoga) obnovljena je predstava Tobija Zdeneka Florijana u režiji Edija Majarona, a za kraj godine i blagdanska predstava Božićni kolačići Đorđa Dukića.

Na pozornici Kazališta izvedeni su i najuspješniji naslovi iz prošlih sezona: Jaje, Ružno pače, Patkica blatkica, Vitez bez konja, Anica i Danica, Zašuti, Bijeli jelen, Mi se vuka ne bojimo, Nije me strah, Deveta ovčica, Zeko, zriko i janje i Pale sam na svijetu.

NAGRADE

  1. FEDU SARAJEVO, FESTIVAL DJEČJE UMJETNOSTI, Sarajevo, BIH  (3.5.-7.5.2018.)

Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Ivice u predstavi “Deveta ovčica” u režiji Ljudmile Fedorove i u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

 

  1. MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL DJEČJIH KAZALIŠTA “MASLAČAK”, Sisak, Hrvatska (7.5. -12.5.2018.)

Predstava Dramskog studija za srednjoškolce „Ljub…av-av“ osvojila je nagradu za najbolju predstavu Festivala, te za najbolju scenografiju.

 

  1. FESTIVAL GLUMCA, Ilok, Hrvatska (11.5. – 20.5.2018.)

Edi Ćelić dobitnik je nagrade „Nevenka Filipović“ za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu ili mlade za ulogu Francoisa u predstavi “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Kazališta Oberon iz Koprivnice u režiji Damira Mađarića na 25. Festivalu glumca.

 

  1. SUSRET PROFESIONALNIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ (15.10-19.10.2018)

Edi Ćelić dobitnik je nagrade za glumačko ostvarenje za ulogu Francoisa u predstavi “Zašuti” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i Kazališta Oberon iz Koprivnice u režiji Damira Mađarića.

FOTO: Dječje kazalište Branka Mihaljevića (priopćenje)