X

Zagrebački solisti nastupaju u dvorani Franjo Krežma

Ulaznica je ostalo samo još nekoliko, a dostupne su putem platforme core - event.co i na porti Kulturnog centra Osijek


Zagrebački solisti, renomirani hrvatski ansambl sa sedam desetljeća dugom tradicijom postojanja i vrhunskih izvedbi, u svojoj slavljeničkoj (70.) godini, održat će koncert u Dvorani Franjo Krežma u sklopu Krežiminog ciklusa u utorak, 22. listopada s početkom u 20.00 sati.

Svečanim koncertom u Lisinskom u veljači ove godine jedan od najstarijih hrvatskih ansambala obilježio je svojih 70 godina djelovanja tijekom kojih je održao gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 70 nosača zvuka i zadržao stalnu, i zavidnu razinu kvalitetu muziciranja. Osnovan davne 1953. godine pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista svjetskog glasa Antonija Janigra, u svom je „glazbenom krilu“ Ansambl tada okupio i nastavio okupljati brojne sjajne glazbenike koji su kroz vrijeme činili, oblikovali i doprinijeli statusu koju Zagrebački solisti danas imaju.

U 70 godina djelovanja skupio se impresivan popis  koncertnih pozornica na kojima su svirali. Njujorški Carnegie Hall, sydneyska Opera, londonski Royal Festival Hall, pariški Versailles,  Concertgebouw,  bečki Musikverein….samo su neki od njih.

Impresivan je i popis velikih imena hrvatske i međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Pierre Fournier, Leonard Rose, Sir James Galway,  Aldo Ciccolini,, Marc Coppey, Martina Filjak, Julian Rachlin…), kao i broj nagrada i priznanja koja su za svoj rad primili (  nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, zatim nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai Varaždinskih baroknih večeri, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin…).

Od 2012. godine sve do danas Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Na koncertu u Osijeku izvest će Corellijev Concerto grosso u D-duru, Mozartovu Koncertantnu simfoniju u Es duru za violinu, violu i gudače uz solističku izvedbu koncert majstora Sretena Krstića i violista Hrvoja Phillipsa te Bartokov Divetimento za gudače. 

Ulaznica je ostalo samo još nekoliko, a dostupne su putem platforme core – event.co i na porti Kulturnog centra Osijek.

KREŽMIN CIKLUS
Utorak, 22.10.2024. / 20.00 sati
Dvorana Franjo Krežma

Kulturni centar Osijek


ZAGREBAČKI SOLISTI

SRETEN KRSTIĆ – koncertni majstor

KRUNOSLAV MARIĆ, SAKI KODAMA,  MARKO GLOGOVIĆ, DAVOR PHILIPS, IVAN NOVINC, VAL BAKRAČ – violine

HRVOJE PHILIPS, TAJANA ŠKORIĆ – viole

LUKA GALUF, VID VELJAK – violončela

ANTAL PAPP – kontrabas

Program:
Arcangelo Corelli: Concerto grosso u D-duru, op. 6, br. 4

Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia concertante u Es duru kv 364

Za gudače obradio Sreten Krstić

Solisti: Sreten Krstić, violina i Hrvoje Philips, viola 

Bela Bartok: Divertimento za gudače, Sz. 113

Trajanje koncerta: 65 minuta bez pauze